„Radošo industriju profesiju piemērīšana”

25.05.2018.

Kādas profesijas ir radošās? Mākslinieks, muzikants, aktieris…. Un viss?

—–

17.maijā mūsu skolas 7.-9.klašu skolēni piedalījās Meistarklašu ciklā „Radošo industriju profesiju piemērīšana” un daudz uzzināja ne tikai par radošo pieeju pavāra profesijā, bet arī par to kā izvirzīt mērķus un sasniegt tos. Pasākums tika organizēts Eiropas Sociālā fonda projekta Nr.8.3.5.0./16/I/001 “Karjeras atbalsts izglītojamiem vispārējās un profesionālās izglītības iestādēs” ietvaros.

Ciemos pie mums atbrauca pavārs Haralds Saušs, kurš dalījās pieredzē, kā jau skolas laikā bruģēt ceļu uz panākumiem. Viņa sasniegumi ir ļoti iespaidojoši:  Konkursa „Pavārzelis 2013” Zelta medaļas ieguvējs;  Konkursa „EuroSkill” ekselences medaļas ieguvējs;  Konkursa „WorldSkills”, kas notika Brazīlijā, ekselences medaļas ieguvējs; Starptautiskā Eiropas mēroga pavāru konkursa „Oliver Roelinger Prize” 1. vietas ieguvējs.

Bet tas viss bija pēc tam. Sākums nebija viegls. Haralds ir no Daugavpils. Ēdināšanas pakalpojumu speciālista profesiju pirmos divus gadus apguvis Vecbebru Profesionālajā un vispārizglītojošā internātvidusskolā. Katru vasaru meklēja darbu un strādāja vispirms mūsu picērijā “Čili pica”, pēc tam Rīgā, pie šefpavāra Māra Astiča. “Nav jāraud, ja tev pirmajās darba dienās liek mizot kartupeļus! Karjeras kāpnes ir augstas… Pavāra profesijā tā nemēdz būt, ka kādam uzreiz ļauj cept steiku. Taču dzīvē viss strauji mainās. Kad tiec pie steika gatavošanas, drīz vien seko nākamie izaicinājumi.” Strādājis restorānā „Kaļķu vārti” pie Raimonda Zommera. Darbs bija lieliska mācībstunda. Strādāja restorānā–kafejnīcā „Rocket Bean Roastery” pie Artūra Taškāna. Arī daudz mācījās un iemācījās. Atgriezās pie Raimonda jaunajā restorānā „ENTRESOL”. Pēc tam cītīgi darbojās kā konsultants Daugavpilī viesnīcās „Park Hotel Latgola” restorānā „Plaza”, kur izstrādāja jaunu ēdienkarti un ieviesa mūsdienu pavārmākslas modernismu virtuvē, interjerā, viesu apkalpošanā. Kā konsultants strādā garšvielu firmā „Santa Maria”.  Bet pamats pavāra zināšanām ir Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikumā apgūtā ēdināšanas pakalpojumu specialitāte un turpinājums augstskolā.

Haralds teica „Viss notiek caur asarām un darbu. Arī caur nenormālām laimes sajūtām. Nenolaidiet rokas! Neveicas? Nepadodieties! Gūstiet pieredzi un mācieties no savām kļūdām!”